Kootwijk

Kootwijk

Kootwijk is een lieflijk klein dorpje midden op de Veluwe. Het ligt in de gemeente Barneveld  in de provincie Gelderland. Het dorp telt ongeveer 280 inwoners en ligt verscholen tussen uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden.

Zandverstuiving

In de nabijheid van Kootwijk ligt het Kootwijkerzand; met 700 ha de grootste (deels nog actieve) zandverstuiving van West-Europa.  ’s Zomers kan de temperatuur op het zand oplopen tot soms vijftig graden Celsius, ´s avonds kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. De 13 meter hoge uitkijktoren ‘de Zandloper’ geeft een prachtig uitzicht over de zandverstuiving. Je ontwaart er stuifduinen met fraaie kronkelende solitaire vliegdennen, jeneverbessen en vegetatie zoals buntgrassen en (korst)mossen. In de verte heb je zicht op de hoge oostelijk gelegen stuwwal, de Hoogbuurlose heide en het voormalig monumentale zendergebouw Radio Kootwijk.

Edelhert Teun

Doordat Kootwijk in het uitgestrekte aaneengesloten gebied de Veluwe ligt, leeft er grofwild zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen. Zelfs in het dorp kun je edelherten tegenkomen. In de laatste jaren kreeg edelhert Teun landelijke bekendheid. Het dier kuierde in alle rust door de tuinen van het dorp en at van alle groente en bloembedden. Met het grootste gemak sprong hij over hekwerken. Regelmatig stak hij wegen over en de kruising in de dorpskern.

Menigeen vindt er rust in Kootwijk… en is onder de indruk van de schoonheid van het dorp en het unieke natuurgebied er om heen.

Laten we er daarom zuinig op zijn.